Misiunea noastra

Misiunea noastra este sa venim in ajutorul celor care au acasa un instrument muzical cu clape-orga (sau doresc sa-si cumpere in curand) pentru a-i ajuta sa invete sa cante melodiile preferate. Daca timpul si banii sunt o problema care va impiedica sa studiati, acest blog vine in intampinarea nevoilor voastre.
Ori de cate ori timpul va permite, puteti porni orga si calculatorul conectat la internet, accesati blogul http://meditatii-orga-clape.blogspot.com/ si incercati sa reproduceti melodiile de la tutoriale (cele cantate si explicate).
Pentru cei ce doresc meditatii in particular, gasiti numarul de telefon la rubrica CONTACT (valabil numai pentru orasul Craiova)
    Melodiile postate pe blog si explicate aici, se adreseaza celor pasionati de muzica de petrecere romaneasca. Nivelul abordat este unul pentru incepatori spre nivel mediu.
Deci, daca ai acasa un instrument cu clape(orga), si vrei sa incerci cateva melodii frumoase, ai ajuns exact unde trebuia.
   Fiecare postare are doua filmulete:
1. primul film de sub titlu este cu melodia interpretata normal, cu ritmul pornit;
2. in cel de-al doilea filmulet este explicat modul de interpretare (fara ritm, cu comentarii despre degete si clape).
Succes!
Va facem o RECOMANDARE:
-salvati la rubirica "Favorites" titlul acestui blog, pentru a-l putea accesa rapid oricand. Titlul blogului (domeniul) este mai greu de tinut minte pe de rost;
- sau puteti sa ne gasiti pe mototul de cautare Google dupa cuvintele cheie "meditatii orga" sau "tutoriale orga"pe prima pagina, in primele rezultate sub clipurile de pe Youtube;

ASADAR, daca aveti pe acasa o orga prafuita la care ati mai incercat sa cantati dar nu a avut cine sa va indrume, acum e momentul sa o scoateti de la naftalina.
Fac o paranteza pentru o mica povestioara....
Imi amintesc ca odata l-am intrebat pe un batran  (Vasile) din Vartop (un sat din Oltenia)  cum a invatat sa cante la fluier. Si mi-a raspuns asa: "am invatat intr-o iarna la gura sobei....". Am ramas cu gura cascata de uimire. Pe vremea aceea eu abia invatam sa cant la orga. Nea Vasile fusese invitat la mai toate petrecerile prin vecini in vremea cand era tanar. Nu era platit sa cante, pentru ca erau prieteni si vecini, dar oamenii se simteau bine si nu pleca niciodata cu mana goala de la o petrecere (o sticla de vin, niste oua, un cozonac, o bucata de carne de la "pomana porcului"). Caci pe vremea aceea "era saracie mare si orice bucata de paine era buna sa ai ce pune pe masa " ... asa imi povestea mie nea' Vasile

Orga cumparata la mana a doua - ce verificam cand o cumparam?

1. Verificarea clapa cu clapa.
In general instrumentele cu clapa vandute la mana a doua, pot avea probleme mecanice la clape (clape lovite din transport, clape uzate de cantat si care au contact imperfect, clape pe care a curs lichid-vin, bere, apa, sampanie, etc ). De aceea dupa ce am pornit orga, apasam fiecare clapa in parte de mai multe ori, pentru a ne convinge ca toate clapele functioneaza perfect de fiecare data cand le atingem. Incepand de la prima nota de DO pana la ultima clapa, inclusiv clapele negre. Daca o singura clapa nu functioneaza perfect, este bine sa nu cumparati orga. Este clar ca cel care doreste sa o vanda a si desfacut-o pentru a sterge praful de la contactele clapelor si tot nu functioneaza bine.
2. Verificarea butoanelor (meniu, transpozitie, start/stop, ON/OFF)
Absolut toate butoanele pe care le vedeti pe orga (in afara de clape, verificate la punctul 1), trebuie verificate daca functioneaza corect la fiecare apasare. O singura data aveti ocazia sa le verificati (inainte de cumparare), altfel puteti descoperi tarziu alte defecte (dupa cumparare).
3. Verificati alimentarea orgii
Nimic nu este mai periculos decat o alimentare care face probleme. Orga se poate opri chiar in timpul unei cantari (chef-nunta-etc), iar repornirea dureaza cateva zeci de secunde, mai ales la orgile mai noi, cu sistem de operare. Deci trebuie verificata mufa in care intra cablul de la alimentator (sa nu fi fost smulsa, facute improvizatii-legate cu scotch-, trebuie sa sa fie foarte rigida - sa nu aiba joc de nici un fel). Verificati deci, ca mufa sa intre fest in orga si sa asigure un contact perfect. Alimentatorul este bine sa fie cel original, nu chinezisme din comert la care se poate schimba polaritatea, nivelul de tensiune in trepte, etc
4. Verificati volumul (minim si maxim)
Potentiometrul de volum, in timp, poate sa produca zgomote nedorite cand dorim sa dam orga mai tare sau mai incet. De obicei apar fashaituri, ca un post de radio care isi pierde semnalul, sau uneori mici pocnituri in difuzoare (prin statiile de amplificare aceste zgomote deranjeaza foarte mult).
Porniti orga si dati volumul la minim si apoi la maxim prin miscari relativ bruste. Astfel ne dam seama daca potentiometrul nu face probleme. O alta verificare este sa lasam volumul dat la maxim pentru maxim 1 minut, eventual cu ritmul pornit (bas mai puternic) pentru a vedea daca alimentarea orgii  face fata solicitarii (curentul absorbit este maxim cand volumul este dat la maxim). Daca orga se opreste cand volumul este la maxim, inseamna ca avem nevoie de un alimentator de o putere si de un amperaj mai mare, sau exista un contact imperfect la alimentare (mufa de care vorbeam mai sus la punctul 2, "verificati alimentarea orgii").
5. Verificati unitatile de stocare (flopy-disck, carduri SD, HardDisc, etc)
Majoritatea orgilor de generatie noua au unitati de stocare interna sau externa. Incercati sa cantati o melodie pe care sa o inregistrati pe una din aceste unitati de stocare si apoi reproduceti/redati ceea ce ati inregistrat. Astfel verificati sistemul de inregistrare si redare a orgii. Daca acest nu functioneaza, inseamna ca nu veti putea adauga ritmuri noi de pe alte dischete, carduri de memorie sau altele asemenea.
6. Verificati mufele jack de iesire catre statii de amplificare
S-a intamplat de multe ori ca mufele de tipul "jack mare" ce intra in orga (jack-tata) sa se defecteze iar in interiorul orgii sa ramana intepenit varful de la aceasta mufa. Daca se intampla asta, nu ne putem da seama doar privind orga, trebuie sa introducem o mufa de tipul "jack-mare" in orga.